İlk GPS cihazını 1995 yılında kullandım. Dağcılık kulübümüzün büyük bir fedakarlıkla aldığı el tipi GPS ağırdı, pili az dayanıyordu ve hava bulutlandığında sinyali sapıyordu. Son 3-4 senedir, kol saati gibi takılan ve oldukça hassas kayıt alabilen, üstelik tek şarjla 7-15-20 saate kadar çalışabilen, üstüne üstelik suya girip yüzebileceğiniz cihazlar var. Bu sayede koşu, bisiklet, triatlon ve hatta yüzme antrenmanlarınızı daha eğlenceli, motive edici, verimli ve de bilimsel yapmak mümkün- üstelik artık ulaşılabilir bütçelerle.

garmin-forerunner-310xtBu test incelemem son 5 aydır kullandığım Garmin 310XT Forerunner kol tipi GPS cihazı. Forerunner 310XT’den önce Foretrex 401 ve Forerunner 305 de kullandım, ancak ilk test 310XTye nasip oldu. Esasen triatlon sporu için tasarlanmış olan FR 310XT ile koşu, bisiklet ve yüzme sporlarını yapabilirsiniz. Beni en çok cezbeden yanı ise, tam şarj ile 20 saat teorik, 15-16 saat pratik kullanım  imkanı olması. Böylece birçok ultra maraton yarışı boyunca kayıt ve veri almak mümkün.

Garmin Forerunner 300 serisinde 305 koşu-bisiklet, 310XT triatlon (koşu-bisiklet-yüzme) için düşünülmüş modelleri. 2006 yılında piyasaya sürülen 305 modeli ve 2009 yılında üretimine başlanan 310XT, şimdiden kol GPSlerinin iki yaşayan efsanesi.

310XT, çok minyon bir model değil. 54x56x19mm ebatlarını birçok kişi kaba olarak buluyor. Bu kasa içinde 33x20mm ekranı okuma kolaylığı sağlıyor. 72gr ağırlığı ile bilekte fazla rahatsızlık vermiyor.

Günlük saat olarak kullanılması düşünülmemiş, sadece antrenman odaklı bir ürün. Opsiyonel kadans sensörü ile bisiklet bilgisayarı haline geliyor. İçindeki arayüz veya Garmin Training Center ile antrenman programı tanımlayıp sizi belirli hız/tempo, nabız veya süre değerleri arasında tutarak (çıktığınızda uyarılar vererek) planlı antrenman yapmanıza yardımcı olmayı hedefliyor. Antrenman sırasında hız/tempo, nabız, süre, tırmanış, (opsiyonel aksesuar ile) kadans ve harita izi değerlerini kaydederek performansınızı değerlendirmeniz, veya en azından motive olmanız için faydalı bir cihaz.

Türkiye’de yetkili dağıtıcı Baytekin Teknik Cihazlar tarafından dağıtım, servis ve satışı yapılıyor.Aralık 2012 fiyatı 677TL+kdv (295 Euro+kdv). Şimdi cihaza daha yakından bakalım:

Garmin 310XT Forerunner HR bundle paketi

Garmin 310XT Forerunner HR bundle paketi

 

Sadece saat veya HR Bundle adı verilen göğüs (nabız) bandı ile beraber satıldığı iki ürün şekli olan 310XT’ler tek renk (turuncu ve iki ton gri) olarak üretilmekteler. Önceden bir Garmin nabız bandınız yoksa, HR Bundle paketi en verimli performans için önerilir.

Paketten 310XT cihazı, nabız bandı, USB Stick , şarj kıskacı -USB soketli-, duvar şarj aleti ve ABD/Avrupa priz uçları çıkmakta.

Kıskaç şeklindeki şarj ünitesi, saatin arka tarafındaki iletken uça temas ederek dahili pili şarj ediyor. USB Stick ANT+ bağlantı teknolojisini kullanarak kablosuz olarak veri aktarıyor. Cihazın üzerinde toplam 7 adet düğme var. Önden baktığınızda;

Sol üst düğme: Cihaz açma/ kapama/ arka plan ışığı fonksiyonları,
Sol alt düğme: Mod değiştirme fonksiyonu,
Sağ üst düğme: Up (Yukarı) fonksiyonu,
Sağ orta düğme: Down (Aşağı) fonksiyonu,
Sağ alt düğme: Enter (Giriş) fonksiyonu,
Ön sol düğme: Lap ve reset fonksiyonları,
Ön sağ düğme: Start (Başlat) ve Stop (Durdur) fonksiyonları için kullanılmakta.

garmin_forerunner310xt_genel_gorunum_tr

Şarj işlemi duvar soketinde 2-3 saat, bilgisayarın USB yuvasından 3-4 saat sürerek tamamlanıyor.Kıskaç kablonun şart ünitesinden ayrılabilmesi , bilgisayar ve universal USB şarj aleteri ile kullanılabilmesi avantaj. Şarj sırasında pil doluluk oranını % ve dolu kısmı tahmini çalışma süresini saat olarak gösteriyor.

garmin_310XT_sarj_unitesi

Saat ilk açıldığında (ON), “Locating Satelites…” yazısı ve uydu buldukça ilerleyen bir çubuk çıkıyor. Genelde 10-60sn içinde uydu buluyor, nadiren 2-3 dakikaya uzuyor. Bulmakta zorlandığında veya iç mekanda açtığınızda klasik adım-adım-GPS-kullanım-soruları soruyor.

Garmin_locating _satellites

Uydu bulduğunda bu ekran otomatikman “Training” (antrenman) ekranına dönüyor. Eğer mevcut bir antrenman kaydını resetlemediyeseniz veya bilgisayara iletmediyseniz açıldığında ekranda o görünür. (Resetlemek için RESET düğmesine 3sn süre ile basılı tutmak gerekir.) Bu ekranın veri alanlarını (data fields) değiştirebilirsiniz. 1-2-3-4 veri alanı seçeneklerini seçebilirsiniz. Ayrıca, training ekranlarını çoğaltıp her birine farklı alanlar tanımlayabilirsiniz. Koşu (Run) için 4 ayrı ekran tanımlayabilirsiniz. Ben 2 ekran kullanıyorum hali hazırda.

310xt_training_ekranı_110

Training 1 ekranı, 3 alan

İlk ekranda lap (ayak, ara zaman) verilerini görmeyi,  Training 2 ekranında o antrenmandaki toplam ve toplam ortalama değerleri ile nabız aralığımı görmeyi tercih ediyorum. Bu alanlar arasında UP/DOWN (Yukarı/Aşağı) düğmeleriyle hareket ediyorsunuz.

Training 2 ekranı, 4 alan

Training 2 ekranı, 4 alan

DOWN ile aşağıya inerken Training ekranlarınızdan sonra “Sanal Arkadaş”  diyebileceğimiz Virtual Partner ekranı çıkıyor. Cihazı ile kullanırken kişisel verileriniz ile beraber bazı hedefler girdiniz veya sonrasında bir hedef antrenman programı yüklediniz. Bu ekranda aktif hedefe göre performansınızı bu sanal (hayali) arkadaş ile karşılaştırıyor. Bazen motive edici olabilir.

310xt_virtual_partner_130

MODE düğmesine bastığınızda Map (Harita) ekranına geliyorsunuz. Ekranın ortasındaki dolu üçgen sizsiniz, varsa, izinizi görüyorsunuz. Ekranın hep ortalı kalması iz incelemeyi zorlaştırıyor. UP/DOWN ile yakınlaşıp uzaklaşabiliyorsunuz, sol alttaki ölçek çubuğundan mesafe tayini için yardım alabilirsiniz.

310-map-screen-200

Tekrar MODE ile Menü ekranına geliyorsunuz. Bu ekranda History (Geçmiş) / Training (Antrenman) / GPS / Settings (Ayarlar) alt menülerine Enter ile giriş yapabilirsiniz.

310xt-menu-300

History‘ye girdiğinizde cihazın içindeki kayıtlı aktivite, toplam değerler, hedeflere ulaşabiliyor, dahili hafızasını kontrol edebiliyor ve hafızayı silebiliyorsunuz. Bilgisayara erişemediğiniz durumlarda aktivitelerinizi tarihe göre seçip, genel inceleyebilir, detaylı olarak her lap datasına veya harita ve özet datasına bakabilirsiniz. Cihazın hafızasındaki toplam antrenman mesafe ve sürelerinizi disiplinlere göre inceleyebilirsiniz.310xt_history-sub-menus_311-0MENÜ/Training ekranına girdiğinizde bir egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağnız çoğu fonksiyonu buluyorsunuz. Alerts (o sırada koşu modundaysanız Run Alerts) ile zaman-mesafe-kalori ve nabız bazlı uyarı alarmları kurabiliyorsunuz. Garmin 310XT size sesli  ve titreşimli uyarı verebiliyor. Sesli uyarılar yarışlarda tepki çektiği ve aynı zamanda gürültüde duymadığınız için titreşim etkili bir özellik. Ancak çok da sessiz bir titreşim olmadığını belirtmeliyim. Workouts alt menüsünde kendinize hemen bir interval veya tempo koşu programı ayarlayabiliyorsunuz (1 dk içinde!) Courses, bilgisayardan cihaza indirdiğiniz kayıtlı parkurları koşar/pedallarken sizi rotada tutuyor, VP ile tempo karşılaştırıyor. http://connect.garmin.com/ portalından kendi veya başka bir hesabın kayıdını yüklediğinizde parkura buradan ulaşıyorsunuz. Ayrıca, cihazdaki antrenman kayıtlarınızdan birini “New” (yeni ekle) seçeneği ile Parkur haline getirebiliyorsunuz. Auto Multisport, disiplinler arasında bağlanan sensöre göre otomatik geçiş yapmasını sağlayan, triatleterin seveceği bir özellik.

garmin310_training_screen_321-0

GPS alt menüsü, her GPSte olan temel özellikleri gösteriyor. Mevcut uydu iletişim durumu, stata dön, burayı yer olarak kaydet, kaydettiğin bir yere git. Acil durumlarda güvenle eve dönmeyi sağlayacak yer burası.

331gps

Settings (Ayarlar) alt menüsü ile bir çok temel ve detay ayara ulaşabiliyorsunuz. Aktif spor (aşağıda koşu) koşu ayarları, otomaik lap alma, birimler, kullanıcı özellikleri ayarlanabiliyor.

340menus

Garmin 310XT Forerunner, basit bir kol GPSinden çok daha öte kompak bir antrenman bilgisayarı. Yukarıda özetlediğim fonksiyonların hakkını vermek için uzun saatler ve aylar kullanmak, araştırıp denemeler yapmak lazım. Sağlam, uzun pil ömürlü, kullanımı kolay, hassas bir antrenman kol bilgisayarı arayanlar mutlaka incelesin.

Share This