Bir kaç seferdir Forum İstanbul AVMye gittiğimizde dinazor yumurtaları ve diğer afişler Can Berk ve benim dikkatimi çekse de dinozor parkına gitmemiştik. Esasında, gidememiştik. AVM içindeki felaket yönlendirmeler bizi çıkmaz bir noktada bırakmıştı. Hala çok iyi oldukları söylenemez ama hem biz bulmaya niyetliydik, hem de sorduğumuz ilk kişi (şekerci abi) çok doğru tarif etti.

Başlarken, evde dinozor merakımızın “Buz Devri 3: Dinozorların Şafağı” çizgi filmi ile artarak büyüdüğünü, dinozor kitap ve boyama kitaplarıyla pekiştiğini belirtmeliyim. Buz Devri 3 içinde iyi dinozorlar ve kötü dinozorlar dengelenmiş, merak uyandırıcı ve çekici br şeklde örülmüş durumda. Türkçe fragmanını en aşağıda izleyebilirsiniz.

Buz Devri 3’te Sid’in annelik yapmaya soyunduğu sevimli T-rex yavruları…

Annemize sinema vakti söz vermiştik ve burası baba oğul vakit geçirmek için en ideal yer olabilir miydi? İnternette araştıramadan, yakın çevremde kimseden referans alamadan bulduk ve Jurassic Land‘e girdik. Açıkcası, beklentimin üstünde memnun kaldık. 45dk olarak sunulan tur süresini bir opsiyonel modül ile 100dk olarak tamamladık. Şimdi detaylar:

Jurassic Land, gençliğimizin Jurassic Park filminde görev alan ekip danışmanlığında hazırlanmış, müze+sinema+atölye+şov+aktivite alanı. Bütün bunların arasında ve yanında hediyelik ve yeme içmeyi unutmamışlar, biz neyseki ilkinin içinden çok hızlı geçmeyi başardık.

Bileti alınca ilk önce müzeye giriyorsunuz. Neyse ki burada, Forumdaki akvaryum Turkuazoo’daki hayal kırıklığını yaşamadık: Büyük ve yüksek salonda 15 kadar dinozor iskeleti canlandırması insanı etkiliyor. Bilgi panoları temel bilgileri künyelemiş. Aralarda fosil kabartmaları, kafatası ve kemik detayları var. T-rex elbette gözümüzün aradığı iskelet oldu. Görece ufak bir diplodokus, triseratops diğer ilgi gösterdiklerimiz oldu. Bu bölümde kazı ünitesi gibi atölyeler var. Can Berk Kanyon’daki Dino Dig sergisinde kazı çalışmasına katıldığı için bu sefer ilgi göstermedi. Müze, Kültür Bakanlığı sertifikalıymış. Biraz hızlı geçtik çünkü sinema başlama anonsu yapıldı. Bu bölüm dekorlu ve animasyonlu. İlk girdiğimiz ufak oda askeri üs bölüm odası gibiydi, yazılar, ışıklar, silahlar… Görevlinin kısa konuşması ile “güvenlik kapısı” kalktı, hangara geçtik. Helikopter (Juracopter) şekindeki sinemaya girdik. 4 boyutlu ve 6 efektli dedikleri salonda koltuklar yatıyor, hava ve nem üflüyor. Üçboyutlu film 5dk sürüyormuş ama biz yarısında çıktık. 4 yaş için fazla gerçekçi bir animasyondu, T-rex saldırısı ile heyecan çok fazla olunca brifingte belirtildiği üzere elimizi kaldırdık.

Sonrasında rehberli tur başladı. Ar-Ge bölümünde sırasıyla şu bölümler gezildi: dinozor yumurtaları, yeni doğan ünitesi, revir ve dinozor anatomisi, uysal-otçul-grup, vahşi-etobur-grup. Tur bizi hediyelik dükkanına soktu. Envayi çeşit dinazor oyuncak, yapboz vb hediyeliklerin arasından 15 saniyede sıyrılmayı nasıl başardığımıza hala inanamıyorum. Sonrasındaki aktivite alanı, beklemediğim kadar başarılıydı. Dev bir salonun ortasında yazlık sinema perdesi ve önünde çay bahçesi olduğunu, çevresinde jetonlu dinozor modülleri olduğunu düşünün. Bir de doğumgünü parti alanı. Can Berk yumurta boyama ünitesine ilgi gösterdi. Ücreti makul (5tl) ve alan ferah olunca 25 dk yumurta boyama molası verdik. Sonrasında 20 dk kadar perdede dönen sessiz (fonda müzik var) dinozor animasyonlarını da seyrettik.

Aktivite alanında arkada tematik animasyonlar, bizimki yumurta boyuyor. Jurassic Park içinde fotoğraf çekmek yasak olduğu için bu alan dışında çekim yapmadım.

Görevliler genelde güleryüzlü, ilgili ve işlerini seviyor. WC kullanmadık. Çıkışta bağlantılı Jura Cafe annemizi beklerken yemek yediğimiz yer oldu, %15 indirim aldık parkı gezdiğimiz için. Bu kafenin menüsü idare eder, personeli biraz karma, dekoru heyecanlı, WCleri temiz, fiyatlar food court seviyesi veya az üstü.

Jurassic Land giriş biletleri: yetişkin 28tl, çocuk 22tl. Müze kartınıza %10 indirim var.

Sonuç: Tema detaylara dikkat ederek, çocuklar ve yetişkinler kadar değişik ilgi/bilgi seviyeleri için düşünülmüş, kaliteli malzeme ile uygulanmış. Dinozor isimlerinin Türkçesi olsa diye düşünmek dışında eksik göremedim (latincelerin çıkış noktası gibi, örneğin “Triceratops” (triseratops) üç boynuzlu dinozor demek). En azından, Latince okumak zorunda olmak yerine Türkçe okunuşları yazılabilirdi.
Tekrar gider miyiz? 6ay-1 sene sonra, filmin tamamını izlemek, müzeyi daha yavaş ve belki kitapla gezmek için kesinlikle evet!

Web sitesi: http://www.jurassicland.com.tr

Can Berk’e dinozor merakı uyandıran çizgi filmin fragmanı. Çocuğunuz için CD-DVD veya USB de edinmenizi öneririm:

Buz Devri 3 – Türkçe Resmi Fragmanı izlesene.com

 

Share This