Modern insanın en büyük iki sıkıntısı zaman darlığı ve monotonlaşan yaşam. Bu sebeple hem sıra dışı şeyleri, hem de mümkünse birçok sıra dışı şeyi beraberce yaşamak istiyoruz. Doğada vakit geçirmeyi seven, dayanıklılık sporlarına yatkın ve macera ruhu taşıyan insanlar 20.yy’ın sonunda yeni bir spor yarattılar: multi-sport veya “adventure racing”.

macera_yarisi_kosu

Macera Yarışları olarak Türkçe’ye yerleşen bu spor değişik disiplinlerini birleştiren, serüven ve sürpriz dolu, zorlu ama eğlenceli, öncelikli amacın bitirmek olduğu yarışmalardır. Geniş bir alanın haritası ile birkaç kontrol istasyonunu dolaşarak varışa gitmeniz gerekir. Rota boyunca değişik şekillerde yol alırsınız; Koşu-yürüyüş, bisiklet, kano, yüzme, dağcılık ve ip etapları, kayak ve kar yürüyüşü başta olmak üzere bir çok disiplini kullanarak kendi şetçiğiniz yollarda harita okuma beceriniz ile hedeflere ilerlersiniz. Bu özellikleri nedeniyle genelde 2 veya 4 kişilik takımlar bu yarışmalara katılır.
GPS gibi dış desteklerin yasaklandığı yarışlarda takımlar birbirleri kadar doğa şartları ve kendi sınırları ile mücadele eder. Bu yokluk mücadelesinde kişinin en büyük gücü takım dayanışması ve güçlü uyum yeteneğidir. Macera Yarışları işte bu sebepten takım sporudur.
Macera Yarışları’nda çoğu zaman sabit bir parkur veya rota yoktur. Katılımcılara bir harita verilir ve belirli noktaları verilen sıra ile dolaşmaları (eğer sıra verilecekse) istenir. İki nokta arasında takım istediği rotayı belirler ve hareket eder.

Macera Yarışları’nın standart bir biçimi hala yoktur ve gelişmeye devam etmektedir. En kısa macera yarışları temelde koşmaya dayanır ve 2 ile 4 saat sürer. Günümüzün en ünlü yarışları The Raid, The Primal Quest ve The Southern Traverse isimli organizasyonlardır ve birkaç günden fazla sürerler. “Gün aşırı” süren macera yarışlarına ekspedisyon tipi dendiği de olmaktadır. Macera Yarışları Dünya Şampiyonası (The Adventure Racing Championships) 2001 yılında başladı ve ekspedisyon formatındaki tek bir yarıştan oluşmaktadır. Genelde 400-500 km’lik toplam uzunluğu birinci bitiren ekiplerin süresi 4 ila 5 gündür.

 

Türkiye’de yılda 3 ila 5 yarışma yapılmaktadır. En önemli ve gelenekselmiş yarışlar Kurabiye Yarışı, Yeniay Yarışı ve Trophy Coliseum’dur. Bu yarışlarda profesyonel sporcular kadar sempatizandan katılımcıya adım atmak isteyen acemiler için de yer vardır: Uzun- Orta- Kısa adlı 3 değişik kategoride yarışmak mümkündür. Yarışmalar www.macerayarislari.com adresinden takip edilebilir.

Bir macera yarışında kaybolup dikenli çalılarda yürür, kumda veya taşlık arazide koşar, çamur içinde bisiklete biner, gece boyunca kürek çeker, uçurumlardan iple inersiniz. Eğer bunlar size cazip göründüyse ilk katılım şartına sahipsiniz demektir. İkinci adım olarak bu aktivitelerin mümkünse hepsini ayrı ayrı yapmalısınız: Bisiklete binmeli, bozuk zeminde koşmalı, ip inişi çalışmalı, kanoya oturmalısınız. Üçüncü adım size bu macerada eşlik edecek bir yoldaş bulmak. Başınıza ne gelirse gelsin beraberce dayanacağınız, yardımlaşacağınız, gücünüz tükendiğinde moral alacağınız ve vereceğiniz, kavga yerine çözüm konuşacağınız bir “takım arkadaşı”.

Macera başladıktan sonra yapacağınız tek şey var: Gidebildiğiniz kadar gitmek, vücudunuzun ve zihninizin dayanabildiği sınırlarda serüven yaşamak.

 

Share This