Oğlumu çoğu hafta sadece haftasonları görebiliyorum. Onunla vakit geçirmek sadece güzel zaman olmasın, eğlenceli, öğretici, hareket içeren, düşündüren, paylaşım içeren, … hani kısaca sanırım “kaliteli zaman” dediklerinden olsun istiyorum. Bu hafta sonu kuzeni Bora da bize katılacaktı. Üçümüz ne yapabilirdik, iki oğlan beraberce ne yapmaktan hoşlanırdı? Bir kaç seçenek hazırladım, yüksek ip parkuru (ya da macera parkı) seçeneği beğenilince Uniq İstanbul‘a çevirdik rotamızı. AVM’nin içinde değil işimiz. Bahçesindeki Xtrem Adventures İstanbul’da bir gün geçirmeyi hedefledik.

Macera parkları, adı üstünde heyecan – macera içeren aktivitelerin oyunlaştırıldığı alanlar. Çoğa zaman açık havada (yurt dışında kapalı mekan olanları da var) , çoğu zaman yerden yüksekte ip parkurları barındırıyorlar. Yüksek ip parkuru ağaçlar, direkler, vb yüksek doğal-yapay yapılar arasında kurulan çeşitli geçiş etaplarından oluşan bir fiziksel koordinasyon parkuru. Güçten ziyade denge, koordinasyon, çeviklik gibi fiziksel beceriler ile cesaret, stres yönetimi, stres altında karar verme, korkularını yönetme, dayanışma, öz güven gibi zihinsel becerileri geliştiriyor. Biz eskiden bahçelerde sokaklarda koşardık, ağaçlarda meyve toplardık. Çocuklarımızın mahale arasında çıkacağı ağaç kalmayınca, bilet parası verip ağaçlar arasına asılan bu oyun parkurlarına sokmak gerekiyor. Bu son cümle fazla acımasız oldu; yüksek ip parkurları bir çam ağacından fazlası.

Can Berk 6-7 yaşlarındayken açılan (o zaman ismi farklıydı) Forest Kemerburgaz parkına gitmeye başladık. Her sene en az bir kere gidiyoruz bu Ayvat Bendi’ndeki alana. (sonraki gidişimizde orası hakkında da yazayım.) 2018 Ağustos ayında Grenoble kalesindeki ufak bir macera parkına da gitmiştik.

Xtrem Adventures İstanbul, Fransa menşeili ve toplam 16 ülkede bu tip alanlar kuran ve işleten Xtrem Adventures firmasının İstanbul tesisi. Tesis yüksek ip parkurları (8 yaş ve 120 cm’den uzun çocuklar ve yetişkinler için), 8 yaş altı için ağ parkurlar zip line (telde kayma) başta olmak üzere bu tip aktiviteler sunuyor. Güncel bilgiler ve giriş ücretleri web sayfasından alınabilir. Yüksek ip parkuru olarak 4 adet parkuru mevcut. Kolaydan zora mavi, yeşil, kırmızı ve siyah olarak isimlendirilmiş. Parkur sayısı Kemerburgaz’daki tesisin yarısından az. 5. parkuru zip line parkuru. Heybetli 180m kayma noktasına gelmek için birkaç kısa kayma yaptığınız için heyecanlı görünüyor. Bu parkurun yüksek ip parkuru bileti içinde kullanılabilmesi (geçerli süre içinde) bir avantaj.

Başarma hissi herkese tatmin duygusu verir, mutlu eder, motive eder. Yüksek ip parkurları bu yüzden bence çok değerli. Özellikle çocuklar, gençler, ama herkes, sınırlarını keşfediyor, genişletiyor. Şimdilik sportif hareketi çok sevmiyor Can Berk. Tablet ve TV yerine yapmayı sevdiği üç şey var: oryantiring, bisiklete binmek ve yüksek ip parkurları. Umarım her sene bir fazlasını ekleriz listeye.

Xtrem Adventures’da günümüz nasıl geçti? Önce kayıt olup bilet aldık ( 2 saatlik.) Kendim katılmadım, onları izledim. Toplu eğitim saatini 20 dk beklememiz gerekiyordu. Zamanın yarısında yakın etaplara baktık, ilk kez katılacak Bora’ya ön bilgiler verdik. Sonra eğitim alanına gidip, eğitim öncesinde görevlilerin emniyet kemerini giydirmesini sağladık.

Yüksek ip parkuruna girmeden her katılımcı ekipman giyip eğitim alıyor. Ekipmanı nasıl kullanacaklarını önce dinleyip izliyorlar.
Sonra her katılımcı yer seviyesinde ekipmanı deniyor. Xtrem Adventures’ın kullandığı emniyet sistemi katılımcıyı tek perlon ve özel karabina ile güvenlik hattına bağlı tutuyor. Karabinayı arada çıkartmak mümkün değil, belirli hareketleri yaparak etaplar arası geçişler yapılıyor.
Bizim kafadarlar başlamaya hazır.
Yüksek ip parkurlarında her etapta aynı anda bir katılımcı oluyor. Diğerleri öncesindeki veya sonundaki platformada beklemeli. Her platformda en fazla 3 kişinin bekleyebileceği güvenlik eğitiminde vurgulanıyor.
Ağaçlar arasındaki etaplar bazen 3-4 metre kadar kısa. Ama genelde 7-10 metre arasında. Güvenlik ekipmanları giyildiği için katılımcı düşse bile askıda kalıyor. Yani güvenli:))
Her ne kadar yüksek ip parkurları bireysel (Xtrem Adventure İstanbul’da) olsa da, katılanlar birbirinden de çok şey öğreniyor. Sıra beklerken başkalarını gözlemleyip kendilerine pay çıkartıyorlar. Burası kırmızı parkur girişi.
Mavi ve yeşil parkurlar en kolay ve kolay diye tanımlanıyor. Kırmızı parkur orta seviye. Burada etaplar daha uzun, daha zorlu.
Etapların çoğunu parkura katılmadan izlemek, gözlemek ve çocuğunuzu cesaretlendirmek-tebrik etmek mümkün.
Siyah parkur en zoru. Daha havalı etapları var. Askıda bouldering (kısa kaya) geçişi gibi.
Çocukların eğlenerek öğrenmesi, gelişmesi ve daha iyisi için feyz almasını çok kıymetli buluyorum.

Xtrem Park İstanbul, Forest Kemerburgaz’da daha küçük olmasına rağmen yine de gitmeye değer. Ulaşımı daha kolay. Çocuklar için daha uygun, yetişkinler ikinci kez katılmak istemeyebilir. Etaplar bazen benzese de, yorumlama farklılıkları olduğu için ikisine de gitmenizi öneririm.

Bizim günümüz nasıl geçti? Çocuklar çok eğlendi. Can Berk “kolaydı ve eğlendim” diye özetledi. 4 parkurun tamamı tamamlamaktan gururluydu (bir kaçında ufak kısa yollar yapsa da.) İlk kez böyle bir deneyim yaşayan Bora 3 parkur tamamladı. En çok zip line etabını beğendiğini söyledi. Her ikisiyle bir kez daha yüksek ip parkuruna gelme sözü verdim. Günü dondurmayla taçlandırdık.

Share This