Tırmanışı bol ultra trail yarışlarında batonla koşmak bence avantajlı. Batonu doğru kullanmayı biliyorsanız, hem tırmanışlarda önemli enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz, hem de inişlerde hızlı inerken diz ve bilek eklemlerinizi, quadlar başta olmak üzere kaslarınızı koruyabilirsiniz. Elit sporcuların büyük bölümü baton kullanmadan inanılmaz tırmanışlar ve inişler yapıyorlar (Bakınız Killian Jornet) ama kullananlar da var (bakınız Sebastien Chaigneau).

Dağcılıktan gelen bir baton kullanma becerim var ve “dört ayaklı” hareketin faydalarına inanıyorum, yaşıyorum. Benim gibi “süper-atlet” olamayanların vücudunu koruması için de faydalı. TDS,  UTMB, DASK ADAM başta olmak üzere bir çok dağlık yarışta batonla koştum. Kullandığım model, kolay kilit mekanizmalı 3 parçalı teleskopik bir modeldi. Dayanım, fonksiyonellik ve fiyat dengesi optimum olan Leki’yi bu yazımda anlatmıştım. En büyük sıkıntım 3 parçalı teleskobik batonların 50cm’den fazla ufalmaması sebebiyle koşu çantama taktığımda 2 kılıçlı ninjalara benzemem. Estetik şakası bir yana, artık yeni ufak çantalara o kadar uzun batonları takmak da mümkün değil.

Katlanır batonlar, çok daha hafif ve eliniz alıştığında hızlı kurulup geri toplanan modeller. Sağlam mı, sabit boy nasıl kullanılır, fiyatı pahalıymış derken hep erteledim. 2014 yılında çantamı ufaltınca, artık farz oldu. Türkiye’de geniş ürün yelpazesi bulunan Leki markasının distribütörü Bahriyeli Doğa Sporları‘ndan bir adet edindim (İstanbul’da satan bulamadım.) Leki’de Micro serisi katlanır koşu ve yürüyüş batonları. Karbon ve Aergon (özel alüminyum) modelleri var. Benim tercihim Leki Micro Aergon oldu. Karbon modele göre daha ağır olmasına karşın, benim gibi kayalıklı yerlerde kaba saba kullanmaya daha uygun. Karbon malzemeyi çizmeden, çentik atmadan kullanmak özeniliyor ki ben arazide kendimi biliyorum:) Hafif olmayı önemseyenler tercih edebilir.

Leki Micro Batonlar katlı halde

Leki Micro Batonlar katlı halde

Leki Micro serisi hız çıkışlarıyla ünlü dağcı-tırmanıcı Uli Steck ile beraber geliştirilmiş. Leki’nin ünlü ergonomik elcikleri ve kolay ayarlanır bilek bandı standart olarak mevcut. Elciklerin ergonomisi çeşitli tutuş şekillerinde konforu koruyor. Aşağıya doğru uzatılmış sünger sayesinde gerektiğinde kısa tutuşlara izin veriyor. Zira bu batonlar ayarlanabilir değil. 110-120-130 cm olarak 3 ayrı boyda geliyorlar.  Ben 184 cm boyundayım, 120cmliğini kullanıyorum,  Lakeland 50 mil yarışında son derece rahat ettim.

Batonu açmak toplamak çok kolay.  Speed Lock kilidini açıp üst çubuğu uzatınca 3ü birbirine giriyor, o zaman speedlocku kilitliyip sabitliyorsunuz. Toplamak için tam tersini yapıyorsunuz.

Katlı ve açık halde Leki Micro

Katlı ve açık halde Leki Micro

Speed Lock mekanizması çok basit, 25kuruş veya bir çakıyla sahada tamir edilebilen basit bir vidalı kıskaç. Bozulduğunu kırıldığını duymadım daha.

Speed Lock mekanizması çok basit, 25kuruş veya bir çakıyla sahada tamir edilebilen basit bir vidalı kıskaç. Bozulduğunu kırıldığını duymadım daha.

Leki Micro batonlar standart olarak karpit uç (her zeminde güvenli ve uzun ömürlü kullanım) ve ufak trekking paleti (çiçek diyen de var) ile geliyorlar. Kar kullanımı için ayrı palet almak mümkün.

Koşu, yürüyüş ve hatta hafif dağcılık faaliyetleri için ideal olacaktır.

Bahriyeli Doğa Sporları’nda incelemek için tıklayınız.

Leki Corklite Aergon SpeedLock incelememi okumak için tıklayınız.

Lakeland 50 yarışında dik bir tepeyi Leki Micro'larla tırmanırken ben. F: Paul Daly

Lakeland 50 yarışında dik bir tepeyi Leki Micro’larla tırmanırken ben. F: Paul Daly

Lakeland 50 mil yarışında kontrol noktası çıkışında bir elimde çay, diğer elimde Microlar. F: Micheal Hosking

Lakeland 50 mil yarışında kontrol noktası çıkışında bir elimde çay, diğer elimde Microlar. F: Micheal Hosking

Share This