İstanbul Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), güzel mekanı kadar yenilikçi ve ses getiren sergi kolleksiyonları ile tanınır. Çocukları için yaratıcı ve eğitsel aktiviteler arayanlar SSM eğitim programları altında çocuklar için yıl boyunca sabit ve değişken programlar olduğunu bilirler. Yenilikçi müze yönetimi, 2012 yaz ayları için Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek: Müzede oryantiring!

İlk etapta sadece bahçede gerçekleştirilecek eğitim 3 adet 90dakikalık programdan oluşacak. Müzenin bahçesi doğal güzellikler kadar çeşitli tarzda onlarca sanat eseri ve elbette mimari obje ile bezeli olduğu için keyifli bir deneyim olacağı kesin. Deneme amacıyla 8-9 ve 10-11 yaş gruplarıyla başlanıyor. Oryantiring dışında botanik çalışmaları da içeren program çocuklarımızı açık havaya taşıyor.

Program detayları:

YÖN BUL, HAREKET ET, KEŞFET!
Her türlü arazide, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda bulmaya çalıştığı bir doğa sporu olan “orienteering”, çocuklara koşarken düşünebilme,  keşif merakı ile ilerleme, özgüven,  haritayı üç boyutlu canlandırma ve analitik düşünme becerileri kazandırıyor. Çocuklar “orienteering” etkinliğinden sonra Sakıp Sabancı Müzesi’nin eşsiz bahçesini yakından tanımalarını sağlayacak botanik çalışmaları da yapacaklar. Kazarak, dikerek, sulayarak, ayrık otu temizleyerek ve bahçeyi süsleyerek sanat çalışmaları gerçekleştirecekler.

Tarih: 
1. Dönem 10 – 13 Temmuz
2. Dönem 31 Temmuz – 3 Ağustos

Saat ve Yaş:
10.30 – 13.00 / 8 – 9 yaş
14.30 – 17.00 / 10 – 11 yaş

SSM çocuk eğitim programları Söz Danışmanlık tarafından organize ediliyor, oryantiring programına İstanbul Oryantiring İl temsilciliği ve Macera Akademisi destek oluyor.

SSM tatil programları: http://muze.sabanciuniv.edu/sayfa/tatil-programlari

Programlara kayıt olmak için buraya tıklayınız.

Atlı Köşk, adını aldığı helkel ile

Müzenin öyküsü
Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden Emirgan’da yer alan müzenin ana binası olan köşk, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari’ye yaptırıldı. Hıdiv ailesinin tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanılan köşk kısa bir süre de Karadağ Sefareti olarak hizmet verdi. Köşk, 1950 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından Hidiv ailesinden Prenses İffet’ten satın alındı. Atlı Köşk, 1966 yılında Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra aile büyüğü olan Sakıp Sabancı tarafından sürekli konut olarak kullanılmaya başlandı. Uzun yıllar Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonunu barındıran köşk, 1998 yılında da içindeki koleksiyon ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edildi. Modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açılan müzenin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilerek, teknik düzeyde uluslararası standartlara ulaştı. http://muze.sabanciuniv.edu/

Oryantiring Nedir?

Oryantiring (İngilizce: orienteering), genelde ağaçlık alanlar ve ormanda yapılan bir doğa sporudur. Bununla beraber şehiriçi parklar, kampüsler ve hatta okul bahçeleri başlangıç seviyesindeki antrenman ve aktiviteler için çok ideal ortamlardır.

Oryantiring, özel çizilmiş ve çok detaylı haritalarla yapılan bir yön bulma sporudur.

Bir oryantiring  parkuru bir çok kontrol noktasının verilen sıra ile en kısa zamanda dolaşılmasından ibarettir.

Oryantiring’in Faydaları

Bu spor genç bireylere çok şey verir. Birçok ülkede ilköğretim ve lise seviyesi müfredatlarında yer alır alır. Bu sporun faydalarından bazıları şöyle sıralanabilir:

Kavramsal Faydaları

  • Temelde yön bulma ile ilgili bir spordur. Harita okuma, pusula ile açı alma ve takip etmeyi sürekli kullanmak gerekir.
  • Sürekli olarak sporcunun elindeki bilgileri yorumlamasını gerektirir, özellikle haritadan araziye uyarlayarak yorum yapılır.
  • Gençleri yeryüzü şekillerini agılayıp kategorize etmeye yöneltir ve kara haritalarına aşinalık kazandırır.
  • Coğrafya, matematik, fen bilimleri ve beden eğitimi çalışmaları bu aktivite ile sürekli olarak ve çocuğa hissettirilmeden yapılır.

Fiziksel Faydaları

  • Oryantiring koşarak yapılır. Kardiovasküler dayanıklılık ve genel kondisyon arazide hızla ilerlemenin olumlu yan etkileridir.
  • Aktivitede başarılı olmak için hızlı, çevik ve kuvvetli olmak gerekir. Kişi sürekli bu yönlerde gelişme kaydeder.
  • Bu sporun temel özelliği, içerdiği mücadelenin hem fiziksel hem de zihinsel olmasıdır. İşin içinde harita okumak olduğunda çocuklar genellikle daha fazla antrenman yapmaya ve daha uzun koşmaya başlarlar.

Sosyal ve Bireysel Faydaları

Bu sporun bütün türlerinin kişilerin bireysel ve sosyal özelliklerini geliştirdiği uzun bir zamandır kabul edilmektedir. Aktivite ister yarışma sporu, ister eğlenceli vakit geçirme veya macera yoğunluğu yüksek bir etap şeklinde düzenlensin, kişisel gelişim için çok değerlidir.

Oryantiringin bu alandaki faydaları çok çeşitli olabilir:

  • Oryantiring bireyin kendine güvenini ve inancını besleyip büyütür. Çocuklar kendi kararlarının sorumluluğunu alırlar. Ormanlık bir alanda başarılı bir harita okumanın çocukta bıraktığı duygu “gerçekten” başardığıdır.
  • Minikler genelde spora birkaç kişilik gruplar halinde başlarlar ve beraber çalışmayı öğrenirler.
  • Gençler genellikle vücutlarının fiziksel ihtiyaçlarını karşılarlar: Oryantiringe genç yaşta başlayanların çok azı sigara kullanır.
  • Genç oryantiringciler sürekli olarak hedef ve isteklerini net bir şekilde düşünmeye, bunlara ulaşmak için sistemli olarak çok çalışmaya, taş üstüne taş koymaya yönlendirilir.
  • Bu spor, özellikle büyük şehirde büyüyen çocukların doğayla tanışmasına vesile olur.
  • Ailece yapmaya çok uygun bir aktivitedir: Ailenin bütün bireyleri kendilerine uygun zorlukta parkurlara katılabilir. Aile içi iletişim ve paylaşımı destekler.

Oryantiring için gerekli malzemeler hem azdır, hem de pahalı olmayan bir listedir. Güvenlik prosedürleri gayet gelişmiştir, orman ve parkların kontrollü bölümlerinde yapılır. Bu ağaçlık alanlar çok kötü hava koşullarında bile oldukca koruyucudur.

İstanbul’da birçok alan oryantiring yapmaya uygundur: Büyük parklar ve hatta bir çok okul bahçesi ilk tanışma aktiviteleri ve temel eğitimler için uygundur.

İstanbul’da her haftasonu (yaz ayları hariç) oryantiring yapılabilir. Oryantiring antrenmanları İstanbul Oryantiring Grubu (IOG) tarafından web sitesinden duyurulur, %90 Belgrad ormanının farklı bir köşesinde yapılır. (17 Haziran 2012de yaz tatiline giren antrenmanlar Eylül 2012de tekrar başlayacaktır)

Share This