TNF Single-TrackThe North Face Single Track, hem ilk gerçek patika papucum hem de bugüne kadar en çok değişik çift kullandığım ayakkabı modeli. Ancak düzgün bir inceleme yazmadığımı yeni fark ettim. İlk Single Track’lerimi 2011 Mayıs sonunda almıştım ( Bike and Outdoor mağazasından). Yurtdışı sitelerde The North Face Ultra 105 ile ilgili de çok yorum vardı, bu sebeple kalan az zamanda hataya kurban gitmemek için her iki çift için indirim alınca bir çift de Ultra 105. Bir ay karşılaştırmalı denedikten sonra 2011 TNF UTMB-TDS parkuru için seçimim The North Face Single Track olmuştu, bu yazımda açıklamıştım.

İlk önce ayakkabının teknik değerlendirmesini ve yorumlarımı yazacağım. Aşağıda, bu ayakkabılarla 3 sene boyunca süre gelen ilişkimi özetleyeceğim, meraklısı okuyabilir.

Single Track, birçok değişik arazi yapısında konforlu koşmayı sağlayan, desteğine nazaran hafif bir ayakkabı.

  • 4Eu42/UK8 numarasında tek ayakkabı 326gr, çift ayakkabı 652gr ağırlığında.
  • Taban yapısı Normal (Neutral) basışa göre,  Unleashed Performance™  isimli patentli bir AR-GE ürünü
  • Ayak ucuna doğru yarı-kıvrımlı tabanı; 22 mm/10 mm topuk/parmak ucu destekleri sunuyor
  • X-Dome™ Cradle  adını verdikleri destek sistemi özellikle orta ve topukta darbeleri emip geri tepme sağlıyor.
  • X-2™  adındaki çift yoğunluklu EVA darbe emici orta tabana sahip
  • ESS Snake Plate™ isimli delikli plastik esaslı ızgara, ayağın ön bölümünü zeminden gelecek sivri darbelere karşı koruyor
  • Tenacious™ Grip isimli yüksek tutunma özellikli off-road kauçuk tabanı dört mevsim otomobil lastiği tadında.

2011 TDS yarışında bir çayır geçişinde.

Tescilli isimleri kenara bırakıp; 2 senelik tecrübeme dayanan yorumlarım:
– Ortanın altında hafif, zeminden gelen darbeleri güzel emen, 100-120km kesintisiz taşlık zeminlerde koşmaya uygun bir papuç (119km ve 31,5saat ayağımda kaldığı maksimum mesafe/süre).
Üst kısmı: çok yumuşak, ayağı iyi sarıyor ve şeklini alıyor. Doğru bedende alındığında uzun süre kalabilir. Ayağın alışması çok hızlı. File bölümler hem yüksek havalanma sağlıyor, hem de su geçişlerinden sonra hızlı tahliye sağlıyor. Bağcıkları en zayıf noktası, çift düğüm atılması gerekiyor. Topuk güzel oturuyor. Parmak bölümü rahat.
Orta taban: hem kısa koşular için hafif, hem uzun/bozuk satıhlı koşular için destekleyici. Taşlık yerlerde zemini hissetmeden / az hissederek koşabiliyorsunuz, öte yandan güzel kıvrılıp kayalık bozuk zeminlerde tam taban basışı destekliyor.
Dış Taban: Altıgen şekilli tırtık deseni ve yan dişler özellikle kuru satıhlar ve toprak yollarda çok iyi tutuyor. Kaygan zeminlerde (ıslak kaya, ıslak çimler) tutuş azalıyor, basış tekniğiniz önemli. Islak devrik ağaç kütükleri ve çamur en zayıf olduğu zemin tipleri.
Son Söz: 3 çift satın aldım, tepe tepe kullanıyorum hala. Başka söze gerek yok. Bulursanız almanızı tavsiye ederim.

2011 TDS sırasında nehir kayalıkları geçişleri

2011 TDS sırasında nehir kayalıkları geçişleri

Single Track’lerim ve Ben:

2011 Dask ADAM yarışının her iki gününde, TDS’te 119km’yi 31buçuk saatte aşarken hep ayağımdaydı. 31 saatte ayaklarımın ve ayakkabının başına gelenleri düşününce, mükemmel bir performans gösterdiğini düşündüm. Sene boyunca patika yarışlarında, antrenmanlarda hatta birkaç kısa yol yarışında giydim. 2012 DASK ADAM‘da yırtık pırtık olmasına rağmen ayağımdaydı ve ultra parkurunu kazanırken son kez çok çekti. Ayakkabı kullanım kaydı tutmaya onu aldıktan sonra başladım, bu sebeple 50-70 km eksik olabilir ama antrenman kayıtlarıma göre bana en az 499km hizmet etmiş.

İkinci çiftimi Aralık 2011’de yine aynı mağazada yılsonu indiriminde%50 indirim duyunca aldım. Burada bir hata oldu, telefonla ayak numaramı ayırtıp iş çıkışı yol üstünde park edip 2 dakikada ödeme yapıp çıktım. Evde denemeden, ertesi sabah parka koşmaya çıktım ve… Aağıma ufak! Görevli UK10.5 (ingiliz numarası) yerine US10.5 (amerikan numarası, 10.5US = 9.5UK) ayırmış… Ayakkabıyı kullanınca patladı elimde. Neyse, bu ayakkabıyı 3-5 kısa antrenmanda daha kullanınca 10-12km ve görece düz zeminlerde ince çorapla giyebildiğimi keşfettim, antrenman papucu oldu. Yazıyı yazarken 367km ve halen hizmet etmekte.

2012 UTMB için Single Track II olarak da bilinen 2012 versiyonunu yarıştan bir hafta önce aldım. Ayağım çok rahat ederek 104km koştum, papucun yan tarafında normal olmayan bir açıkma olunca mağaza geri aldı. Ancak ayak numaram için yenisini veremedi, değişimde başka bir genel maksat papucu almak durumunda kaldım.

20130701-111704.jpg

3. çift Single Track’lerim – Haziran 2013

2013 yılında İstanbul’da rahat ettiğim ve beni 50+ kilometrelerde koruyacak bir ayakkabı bulmakta zorlandım. Asics Gel Fuji Racer çok ince ve hafif olduğu için Paris EcoTrail gibi düzgün zeminli bir 80km’de bile ucu ucuna yetmişti. Bu sebeple Lavaredo Ultra Trail‘de sıkıntı yaşamamak için daha koruyucu bir ayakkabı almam gerekiyordu. Bu işi yarıştan önce üçüncü beyaz-siyah The North Face Single Track papucumu alarak çözdüm. Normalde bu kadar uzun bir yarıtan önce ayağın ayakkabıya alışması çok önemlidir. Belki ayağım bu mesafelere alışmaya başladığı için, belki Single Track’in üst kısmı yumuşak olduğu için, belki ayağım 3 senedir Single Track’lere alıştığı için; muhtemelen her 3 sebebin birleşimiyle bir buçuk gün yürüdüğüm papuçlarla yarışa kalkıştım. Bağcıkları bile yarış sırasında birkaç kere ayarlamak zorunda kaldım, bu koşullarda konforlu bir 13 saat koştum.

Diğer Papuç testlerim:
Asics Gel Fuji Racer
Asics Gel-Excel33
Asics Gel Kayano 16 koşu ayakkabısı
Nike Lunar Eclipse 2
Nike Lunar Glide 4
Nike Lunar Glide 3
Salomon XA Pro 3D Ultra patika koşu ayakkabısı
Scott Comp koşu ayakkabısı
TDS papuç testi: TNF ULTRA105 mi, TNF SINGLE-TRACK mi?
Merrell Chameleon

Share This