Harita ile yön bulmak ilk başlarda zor bir beceri gibi görünse de, her beceri gibi biraz bilgilenme ve tekrarlı pratik ile kısa zamanda yeterli seviyeye taşınabilir. İşin temelinde haritayı okumak, anlamak vardır. Mimarların bina planlarını, doktorların rontgen filmlerini, bankacıların bilançoları anlaması neyse, doğa sporcularının haritaya bakınca anlaması gerekir. Ülkemizde 1994 yılına kadar 1:25.000 ölçekli haritalar “Gizli” statüde olduğu için basit krokiler dışında birşey bulmak çok zordu. Şuan halen “Hizmete Özel” statüde oldukları için mağaza ve kitapevlerindne satın alınamıyor, ama en azından fotokopisini taşımak suç değil! Dernek ve kulüpler, Harita Genel Komutanlığı’ndan talep ettikleri zaman, çok hızlı olmasa da, bu paftalara ulaşabiliyorlar.

Aşağıdaki sunum, haritalı aktivitelere yeni başlayacaklar için giriş seviyesinde bazı temel kavram ve becerileri özetlemektedir. Sunumun altında başka beceriler için bağlantılar bulacaksınız.

 

Aşağıdaki makalerin içinde detaylı bir topografik harita çeşidi olan oryantiring haritaları ile örneklemeler yapılmıştır. Harita renk ve sembolleri farklı olsa da, mantık topografik harita için aynı olacaktır.

Temel oryantiring tekniklerini okumak için tıklayınız.

Rota Seçimleri hakkında okumak için tıklayınız.*

*Site yayından kalktığı için ilk fırsatta yeni linkler eklenecektir.

Share This